Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Verenpainelääkkeet yllättäen tehokkaita syövän leviämisen estämisessä

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan estää syövän leviämistä laboratoriokokeissa. Jo potilaskäytössä olevat verenpainelääkkeet estävät syöpäsolujen liikkumista.

​Akatemiaprofessori Johanna Ivaskan ja tutkijatohtori Guillaume Jacquemet’n johtama tutkimusryhmä havaitsi lääkeaineseulonnoissa, että potilaskäytössä olevilla verenpainelääkkeillä on aiemmin tuntematon kyky estää rinta- ja haimasyöpäsolujen liikkumista. Kalsiumkanavia salpaavat verenpainelääkkeet estävät tehokkaasti aggressiivisten syöpäsolujen liikkeen.

Syövän tekee tappavaksi sen kyky levitä elimistössä hallitsemattomasti ympäröiviin kudoksiin ja muihin elimiin. Yhtenä vaihtoehtona syövän leviämisen estämiseen pidetään nykyään niin kutsuttua lääkkeiden uudelleen suuntaamista. Tutkijat seulovat isoja lääkeainekirjastoja selvittääkseen muihin sairauksiin hyväksyttyjen lääkkeiden tehoa levinneen syövän hoitomuotona.

‒ Uusien lääkkeiden kehittäminen on hidasta ja kallista. Oli todella iso yllätys, että lääkeaineseulontamme toivat esiin kalsiumkanavia estävien verenpainelääkkeiden tehon estää syöpäsolujen liikkumista. Tähän asti ei ole edes tiedetty kyseisten kanavien ilmentymisestä syöpäsoluissa, akatemiaprofessori Ivaska kertoo.

Ivaskan tutkimusryhmä on jo vuosia pyrkinyt ymmärtämään, miten syöpäsolut leviävät potilaan kudoksissa synnyttäen etäpesäkkeitä. Ryhmä havaitsi muutama vuosi sitten, että erityisesti aggressiiviset syövät leviävät myosiini-10-nimisen proteiinin avulla.

‒ Kyseistä proteiinia ilmentävissä syöpäsoluissa on pinnallaan runsaasti filopodia-ulokkeita. Nämä ovat kuin solun pinnalta työntyviä tahmeita sormia, joiden avulla solu tunnustelee ympäristöään ja ryömii eteenpäin, vähän kuin sokea hämähäkki liikkeessä, tutkijatohtori Jacquemet kertoo.