Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

Vapaalta tieteeltä vapaalle kansalle

Turun yliopisto viettää 100-vuotisjuhliaan vuonna 2020. Yliopiston syntyhistoria on ainutlaatuinen: sitä ei ole perustanut hallitsija tai jokin instituutio, vaan Suomen kansa.

Vuonna 1917 perustetun Turun Suomalaisen Yliopistoseuran organisoimaan keräykseen osallistui 22 040 lahjoittajaa, pääasiassa tavallisia yksittäisiä kansalaisia. Kolmen vuoden kuluttua oltiin valmiita päättämään yliopiston perustamisesta. Tämä kertoo vasta itsenäistyneen, varsin köyhän kansan uskosta tieteeseen ja sivistykseen. Yliopistomme tunnuslauseena ei turhaan ole ”Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle”.

Side ympäröivään yhteiskuntaan on ollut aina tiivis. Tutkijamme ja opettajamme osallistuvat asiantuntija- ja kehittämistehtäviin myös yliopiston ulkopuolella. He julkaisevat tieteellisten artikkelien lisäksi ammattilehdissä ja suurelle yleisölle sekä tekevät monella tavalla yhteistyötä yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden kanssa.

Alumnit, olette meille tärkeitä

Yliopisto tuo uusinta tietoa erilaisiin tapahtumiin: Tieteen päiville ja Tutkijoiden yöhön, Kirjamessuille ja Eurooppa-foorumiin. Yliopiston museot ja kokoelmat ovat suosittuja vierailukohteita. Esimerkiksi Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan kävijämäärä on vuonna 2019 kaksinkertaistunut edelliseen vuoteen verrattuna ja ylittänee 100 000 kävijän rajan.

Korkeakouluopinnot on tapana mieltää tiettyyn elämänvaiheeseen sijoittuviksi, mutta Turun yliopisto kulkee mukana kaikissa elämänvaiheissa. Pienet koululaiset käyvät Lasten yliopiston luennoilla ja tekevät vierailuja laboratorioihin. Tutkinnon suorittaneille annamme huoltotakuun: olette tervetulleita täydentämään aiempia opintoja. Jatkuva oppiminen on muuttuvassa työelämässä jokaiselle tärkeää.

Vuorovaikutusta on yhtä lailla toiseen suuntaan. Yliopistostamme on sadan vuoden aikana valmistunut lähes 54 000 maisteria, lääketieteen lisensiaattia ja diplomi-insinööriä. He ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat työelämässä ja tuovat siellä karttunutta uutta näkemystä takaisin yliopistoon. Alumnit osallistuvat opetukseen ja sen kehittämiseen, toimivat valmistumassa olevien mentoreina ja tarjoavat harjoittelupaikkoja tai opinnäytetöiden aiheita opiskelijoille. Alumneilta olemme saaneet myös rahallista tukea lahjoituksina. Olette meille tärkeitä!

Riitta Pyykkö

Kirjoittaja on Turun yliopiston koulutuksesta vastaava vararehtori ja Turun yliopisto 100 vuotta -ohjausryhmän puheenjohtaja.