Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat tutustuivat yli vuoden ajan afrikkalaisten loispistiäisten elintapoihin, joista ei aiemmin tiedetty juuri mitään. Loispistiäiset ovat yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä, mutta niiden trooppinen lajisto tunnetaan vielä äärimmäisen huonosti. Sademetsiä asuttavien loispistiäisten monimuotoisuuden ymmärtäminen on tärkeää, koska luonto köyhtyy tropiikissa kiihtyvää vauhtia.
Tutkijat selvittivät loispistiäisten monimuotoisuutta ja ekologiaa Kibalen kansallispuistossa Ugandassa. Erityisen kiinnostuksen kohteena olivat niin sanotut porapistiäiset, jotka ovat maailman suurimpia loispistiäisiä. Ne voivat kasvaa useiden senttimetrien pituisiksi ja loisivat lahopuun sisällä eläviä hyönteistoukkia.
– Sateella pistiäisiä esiintyi vähemmän ja kuivemmilla kausilla enemmän. Niiden esiintyminen keskittyy koskemattomaan metsään lahopuiden lähelle. Aiemmin emme tienneet niistä oikeastaan mitään, nyt voin jopa ennustaa tulevat saaliit sään ja kasvillisuuden perusteella, kertoo tutkimusta vetänyt jatko-opiskelija Tapani Hopkins.