Uuden menetelmän avulla koululaisten allergiaruokavalioita pystytään vähentämään jopa 65 prosenttia nykyisestä.
Professori Johannes Savolaisen tutkimusprojekti aloitettiin Liedossa vuonna 2013, jolloin alueen ala- ja yläkouluissa oli kaikkiaan 2885 oppilasta. Koulujen ruokalarekistereiden mukaan heistä 205:llä, seitsemällä prosentilla, oli erilaisista allergioista johtuva allergiaruokavalio. Näihin allergiaruokavalioihin oli päädytty sekä perheiden pyynnöstä että lääkärinlausuntojen perusteella.
– Hankkeessa paljastui, että kahden vuoden jälkeen enää 12 koululaisen piti noudattaa ruoka-aineista aiheutuvaa allergiaruokavaliota. Tutkimuksen alussa allergiaruokavalioiden kustannukset Liedossa olivat 172 700 euroa vuodessa ja tutkimuksen lopussa vain 13 200 euroa. Tämä tutkimustapa tuotti siis kokonaissäästöä 128 400 euroa vuodessa, Savolainen kertoo.