Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

Tekoäly Watson oppii suomea turkulaisilta

Turun yliopiston tutkijat ovat jo kymmenen vuoden ajan kehittäneet teknologiaa, joka kykenee tulkitsemaan suomen kieltä. Teknologiayritys IBM hyödyntää turkulaisten kehittämää tekniikkaa opettaakseen tekoäly Watsonille suomea.

– Kehittämämme teknologia on avoimen tieteen hengessä verkossa kaikkien saatavilla – ja IBM sattui tarvitsemaan juuri tällaista tekniikkaa. He ottivat meihin yhteyttä ja pidimme useita seminaareja, joissa autoimme heitä hyödyntämään kieliteknologiaamme. Tämän tuloksena IBM rakensi teknologiaa osaksi Watsonia – ja hekin laittoivat parantelemansa version avoimesti jakoon. Tämä on hieno esimerkki avoimen tieteen mahdollisuuksista, joista kaikki hyötyvät, sanovat matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Tapio Salakoski ja tulevaisuuden teknologioiden laitoksen apulaisprofessori Filip Ginter Turun yliopistosta.

Tutkijat ovat itse hyödyntäneet teknologiaa muun muassa terveydenhuollon suurten tekstimäärien käsittelyssä. Kieliteknologia voi auttaa esimerkiksi lääkäriä, jonka potilaalla on hyvin harvinaiset oireet. Tietokoneen on mahdollista käydä läpi suuria määriä potilastietoja ja etsiä toisia potilaita, joilla on ollut samankaltaisia oireita.