Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Suomalainen jäänmurtaja teki historiaa arktisella Luoteisväylällä

Suomessa valmistettu jäänmurtaja MSV Nordica läpäisi Luoteisväylän viime heinäkuussa aikaisemmin kuin mikään muu alus ennen sitä. Matkalla oli mukana Turun yliopiston merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen johtava suunnittelija ja arktisen merenkulun asiantuntija Päivi Söderholm.

– Matka oli uskomaton. Arktinen luonto oli niin ainutlaatuista, ettei kannelta meinannut malttaa lähteä sisälle. Näimme useita jääkarhuja, valaita, hylkeitä ja mursuja. Mukana ollut kanadalainen villieläinasiantuntija piti kirjaa eläimistä ja laski, että näimme yhteensä 17 jääkarhua. Ne olivat uteliaan oloisia eläimiä, Söderholm kertoo.

Luoteisväylän arktiset maisemat houkuttelevat myös turisteja. Viime vuonna reitillä seilasi ensimmäistä kertaa risteilijä, jonka matkustajapaikat myytiin nopeasti loppuun.

– Nyt puhutaan paljon Koillis- ja Luoteisväylien mahdollisuuksista matkustaja- ja tavaraliikenteen kannalta. Tilanne on ristiriitainen, sillä turismi toisi alueelle vaurautta, mutta toisaalta se voi olla riski ympäristölle. Kolmas iso asia on turvallisuus, sillä reiteille on hankala saada apua, jos jotain sattuu, Söderholm sanoo.

Nordican matkan yhtenä tavoitteena oli havainnoida ilmastonmuutoksen vaikutuksia Luoteisväylällä sekä edistää keskustelua arktisen alueen tutkimuksen mahdollisuuksista ja jäänmurtajien roolista siinä. Matkalla oli mukana tutkijoita sekä median ja rannikkovartioston edustajia eri maista.