Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

Sakari Alhopuro: Alumnit ovat yliopistolle tärkeä voimavara

Turun yliopiston vuoden alumnin Sakari Alhopuron mielestä jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen. Muita alumneja Alhopuro kannustaa pysymään mukana yliopiston toiminnassa.

Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro valittiin Turun yliopiston vuoden alumniksi 25.2.2021. Alhopuro valmistui Turun yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1973.

– Olen saanut Turun yliopistosta erinomaisen koulutuksen lääkärin ammattiin. Yliopistossa oli hyvät opettajat ja opiskelutoverit. Lääkärikoulu oli myös henkinen kasvattaja ja paikka, jossa oppi tuntemaan eri alojen huippuosaajia, Alhopuro sanoo.

Valmistumisensa jälkeen Alhopuro oli perustamassa Puutarhakadun Lääkäriasemaa, joka sittemmin vaihtoi nimensä Pulssiksi. Kymmenen vuotta sitten solmittu yrityskauppa on mahdollistanut Alhopurolle pitkäaikaisen unelman toteutumisen: tieteen tukemisen ja oman säätiön perustamisen. Vuonna 2020 perustettu Sakari Alhopuron säätiö edistää lääketieteellistä tutkimusta, luonnon monimuotoisuutta, yrittäjyyttä sekä suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja kulttuuria.

– Lupasin jo nuorena itselleni, että jos joskus elämässä menestyn, perustan säätiön, jolla tuetaan tiedettä, tutkimusta ja koulutusta.

Vuosien saatossa Alhopuro on mahdollistanut lahjoituksillaan uusia tutkimuksellisia ja koulutuksellisia avauksia. Hänen myötävaikutuksellaan yliopisto on kehittänyt muun muassa tulevaisuuden tutkimusta, yrittäjyyskoulutusta sekä lääketieteellisen tekniikan ja terveystaloustieteen tutkimusta ja koulutusta.

Minkälaiseksi jätämme Suomen ja maapallon tuleville sukupolville?”

Viime vuosina Alhopuro on lahjoittanut varoja erityisesti luonnon monimuotoisuuden tutkimukseen. Aihe on tieteen mesenaatille henkilökohtainen.

– Olen harrastanut paljon biologiaa ja luonnon valokuvausta, varsinkin lintujen. Viime vuosina olen huomannut monien aiemmin yleisten lintujen merkittävästi vähentyneen Lapin maisemasta. Ihminen tekee toiminnallaan monien eläinten olemassaolon vaikeaksi. Ilmaston lämpeneminen on aiheuttanut muutoksia luonnossa ja monet hyönteiset ovat lisääntyneet, ikävänä esimerkkinä punkit. Olemme syyllisiä myös Itämeren rehevöitymiseen. Minkälaiseksi jätämme Suomen ja maapallon tuleville sukupolville?

Alhopuron mielestä jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa tulevaisuuteen. Vuoden alumni painottaa, että vaikuttava tutkimus ja merkittävien uudistusten tekeminen edellyttävät kuitenkin laajamittaista yhteistyötä.

– Verkostot ovat kaikki kaikessa, jos jotain tahtoo saada aikaan. Yliopistoilla on valtava piilevä voimavara alumneissaan. Toivottavasti monet muutkin Turun yliopiston kasvatit ymmärtävät pysyä mukana oman yliopistonsa toiminnassa. Se on sijoitus tulevaisuudelle.