Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

Reliikki vie aikamatkalle

Kollegiumtutkija Georges Kazan on tutkinut varhaiskristillisiä pyhäinjäännöksiä ympäri Eurooppaa ja Lähi-itää kymmenen vuoden ajan. Ei todistaakseen reliikkien aitoutta, vaan ymmärtääkseen enemmän niiden alkuperästä, kulkuliikkeistä ja merkityksestä.

‒ Reliikit ovat merkittävä osa yhteistä muistiamme. Viimeisen vuosikymmenen aikana erityisesti radiohiiliajoituksen kehityksen myötä reliikit ovat todella alkaneet kertoa tarinaansa esimerkiksi siitä, miksi kristinusko levisi niin nopeasti ja mitä uskonpuhdistuksen aikaan tapahtui, Kazan sanoo.

Kazan aloitti kolmivuotispestinsä Turun yliopiston Turku Institute for Advanced Studies -tutkijakollegiumissa vuoden alussa. Kazanin kotiyliopisto on Oxford ja sen School of Archaeology, jossa hän yhdessä radiohiiliajoituksen pioneerin, professori Thomas Highamin kanssa perusti vuonna 2015 monitieteisen ryhmän, joka tutkii reliikkejä osana kulttuuriperintöä sekä poliittista ja sosiaalista historiaa.

Kaksikon työ on herättänyt laajaa kiinnostusta, ja he ovat olleet mukana esimerkiksi National Geographicin The Holy Grail– ja CNN:n Finding Jesus -tuotannoissa. Kazan korostaakin, että suuri osa tutkimustyön palkitsevuutta on sen anti suurelle yleisölle. Reliikit ovat varsin merkittäviä sekä paikallisille että globaaleille yhteisöille, minkä Kazan pääsi todistamaan jo uransa alkuvaiheessa.

‒ Meidät kutsuttiin Bulgariaan tutkimaan bysanttilaisen kirkon alle haudattua reliikkiä, jonka uskottiin olevan pala Johannes Kastajan luuta. Tutkimustulokset osoittivat, että reliikki saattaa olla aito, mikä herätti uskomattoman vahvoja tunteita ja käynnisti varsinaisen aikamatkan menneeseen. Vanhat bysanttilaiset tavat pyhiinvaelluksineen heräsivät henkiin silmiemme edessä.

Kazan on pitkään tehnyt yhteistyötä Turun yliopiston arkeologian emeritusprofessori Jussi-Pekka Taavitsaisen kanssa, joka kannusti häntä hakemaan kollegiumpaikkaa.

‒ Työskentelen osana Turun tuomiokirkon keskiaikaisia pyhäinjäännöksiä tutkivaa projektia, joka on yksi alan johtavista poikkitieteellisistä tutkimuksista. Turun yliopistossa on poikkeuksellisen hieno mahdollisuus tieteidenväliseen tutkimukseen, ja vierailevana tutkijana olen saanut täällä paljon tukea ja uusia mahdollisuuksia. Lisäksi Turku on ihana historiallinen kaupunki, Kazan hymyilee.