Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

Raskausajan tupakoinnissa on merkittäviä koulutusryhmäkohtaisia eroja

Tutkijat osoittivat monitieteisen rekisteri- ja kyselylomaketutkimuksen avulla, että sekä koulutuksen kesto että sen ammatillinen suuntautuminen ennustavat äidin tupakointia alkuraskaudessa. Noin 15 prosenttia suomalaista raskaana olevista naisista tupakoi raskauden alkuaikana.

Alkuraskauden aikaisen tupakoinnin sosioekonomiset erot ovat yhteydessä odottavien äitien koulutuksen eroihin. Äidin ammatti tai kokemus omasta taloudellisesta tilanteesta eivät olleet yhteydessä raskaudenaikaiseen tupakointiin. Toimeentulotuen vastaanottaminen sen sijaan oli yhteydessä tupakointiin, mutta tällaisia äitejä tutkimuksessa oli vain vähän. Myös raskaudenaikaiset masennusoireet olivat yhteydessä tupakointiin, mutta tämän huomioiminen ei vähentänyt sosioekonomiseen asemaan liittyviä eroja.

– Aiempien tutkimusten tavoin havaitsimme, että alhainen koulutusaste on voimakkaassa yhteydessä raskaudenaikaiseen tupakointiin. Yliopistotutkinnon suorittaneista odottavista äideistä ainoastaan noin 2 prosenttia tupakoi, kun taas peruskoulutetuista äideistä 44 prosenttia tupakoi raskauden alkuvaiheessa, kertoo tutkimusprojektin vastuullinen tukija, European University Instituten professori ja Turun yliopiston dosentti Juho Härkönen.