Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

Rankka intervallitreeni vapauttaa endorfiineja aivoissa

Turun PET-keskuksen tutkijat ovat paljastaneet, kuinka liikunnan intensiteetti vaikuttaa endorfiinien vapautumiseen aivoissa. Liikunnan aiheuttama endorfiinien vapautuminen voi olla tärkeä mekanismi, joka vaikuttaa liikuntamotivaatioon ja säännöllisten liikuntaharrastusten ylläpitoon.

Suosittu kovatehoinen intervallitreeni, HIIT, vapauttaa tutkimuksen mukaan endorfiineja ihmisen aivoissa, mikä voi helpottaa rankan harjoituksen aiheuttamaa fyysistä ja henkistä rasitusta elimistössä. Tavanomainen, matalamman tehon tunnin mittainen aerobinen treeni puolestaan ei saa aikaan vastaavaa endorfiinien vapautumista.

Tutkimuksessa HIIT aiheutti huomattavan endorfiinien vapautumisen niillä aivojen alueilla, jotka osallistuvat tunteiden ja kivun säätelemiseen. Lisäksi HIIT lisäsi koehenkilöillä negatiivisia tunteita, jotka olivat yhteydessä endorfiinien vapautumiseen. Vaikka tunnin aerobinen treeni ei merkittävästi vapauttanut endorfiineja, se lisäsi hyvänolon tuntemuksia ja euforisuutta, jotka myös olivat yhteydessä endorfiinien vapautumiseen.