Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

Naapuri voi olla lohtu tai riesa

Sosiologian dosentti Antti Kouvo kollegoineen hoksasi pari vuotta sitten, että suomalaisen sosiologian tutkimuskentältä puuttuu jotain.

– Naapurisuhteita ei oltu juurikaan tutkittu, vaikka ne muodostavat tärkeän osan ihmisen sosiaalisista verkostoista, Kouvo sanoo.

Vuonna 2009 alkaneessa Naapurisuhteet ja -kiistat nyky-yhteiskunnassa -projektissa sosiologit havaitsivat, että naapureilla on edelleen merkitystä.

– Vaikka internet ja sosiaalinen media ovat vaikuttaneet ihmisten kommunikointitapoihin, tapahtuu suuri osa sosiaalisesta vuorovaikutuksesta edelleen naapurustossa. Esimerkiksi vanhuksilla naapuruston merkitys on saattanut jopa lisääntyä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että niin kutsutut pihapoliisit, eli aktiivisimmat valitusten tekijät, eivät olekaan useimmiten eläkeläisiä, vaan itse asiassa työssäkäyviä, asuntovelallisia ihmisiä.

– Kun asuntovelan taakka painaa, niin pinnakin katkeaa helpommin, jos piha on sekaisin tai auto parkkeerattu väärin.

Tällä hetkellä naapuritutkimusryhmällä on meneillään Koneen Säätiön rahoittama projekti, jossa popularisoidaan naapuritutkimusta. Projektityöryhmä julkaisee ensi vuonna Naapurikirjan.

– Naapurikirja pyrkii popularisoimaan sosiaalitieteellistä naapuritutkimusta, jota meillä ja maailmalla on tehty. Sen tarkoitus on antaa lähestymistapoja siihen, millaista on ihmisten kokema hyvä tai huono naapuruus ja mitä naapuriyhteisöllisyys voisi tarkoittaa.

Tutkijan mukaan naapurit voivat vaikuttaa toistensa hyvinvointiin monella tavalla, ja hyvistä naapurisuhteista on hyötyä.

– Säästetään kuluissa, kun jokaisen samassa pihapiirissä asuvan ei tarvitse ostaa omaa ruohonleikkuria. Lisäksi naapuri voi tarjota henkistä tukea ja esimerkiksi vähentää vanhuksen yksinäisyyden kokemusta.

Myös Kouvon kokemuksissa naapureiden merkitys on suuri, monet tutkimusprojekteihin liittyvät ideatkin ovat tulleet omassa naapurustossa puuhaillessa.

– Tulikin tässä mieleen, että naapuri pyysi minua katkomaan yksiä pensaita, enkä ole vieläkään sitä ehtinyt tekemään. Voisin olla parempikin naapuri, naurahtaa Kouvo.