Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Mitä yliopisto merkitsee sinulle?

Harva meistä kyseenalaistaa yliopiston arvoa ihmiskunnalle ja maailmalle. Sanotaan, että hyvä yliopisto hengittää samaan tahtiin sitä ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Yliopisto onkin tärkeä osa yhteiskuntaa, eikä meidän pidä asettua sen ulkopuolelle, vaan olla viemässä sitä eteenpäin. Yliopistoilla on paljon annettavaa, mutta myös saatavaa.

Tieteellinen tieto ei ole koskaan valmista. Se täydentyy ja usein myös kumoaa itse itsensä. Näin ajateltuna tieteellinen tieto on myös nöyrää, mutta uudistuskykyistä. Samalla tavalla yliopiston ja yliopistoyhteisön on asetettava itsensä alttiiksi uudistumiselle. Vuorovaikutus ympäröivän yhteiskunnan kanssa on välttämätöntä, jotta yliopisto voisi elää ajassa ja asettaa samalla itsensä alttiiksi myös yliopiston ulkopuolisille ajatuksille.

Viime vuosina suomalaisissa yliopistoissa on opeteltu elämään sen kanssa, että opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus yliopistoille ei riitä ylläpitämään edes perustoimintojamme. Täydentävän rahoituksen hankkiminen on nykytilanteessa välttämätöntä. Meitä on kannustettu myös varainkeruuseen, jota tosin joskus vieläkin pidetään hieman vieraana tapana täällä Suomessa.

On kuitenkin hyvä muistella juuri 100 vuotta täyttäneen yliopistomme syntyhistoriaa. Turun yliopisto perustettiin nimenomaan uutteran ja päättäväisen varainkeruun tuloksena. Turun Suomalainen Yliopistoseura keräsi kolmessa vuodessa 22 040 lahjoittajalta varat Turun Suomalaisen Yliopiston perustamiseksi. Tavalliset suomalaiset tekivät lahjoituksia, koska halusivat mahdollistaa jälkipolvilleen hyvän koulutuksen. He kokivat tehneensä kannattavan ja kauaskantoisen sijoituksen.

Turun yliopiston kumppanit ovat toimineet kuluvan lukuvuoden aikana esimerkillisesti. Meille on lahjoitettu professuureja enemmän kuin yliopistolla oli sen aloittaessaan toimintansa. Kortensa ovat kantaneet kekoon kuntien lisäksi myös yritykset ja yksityiset ihmiset, jotka pitävät Turun yliopiston menestystä tärkeänä ei pelkästään lounaisen Suomen, vaan koko maan kannalta. Sydämellinen kiitos koko yliopistoyhteisön puolesta!

Kannustan myös sinua, hyvä lukija, miettimään, mitä Turun yliopisto merkitsee sinulle. Me yliopistolla teemme kaikkemme, jotta Suomi säilyisi yhtenä maailman parhaista maista ja että täällä olisi jatkossakin hyvä olla.

Mika Hannula
Kirjoittaja on Turun yliopiston vararehtori.