Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

Mikä meitä liikuttaa?

Hyvinvointi on nyt pop. Kaupungit vasta ovatkin pop. Mutta onko liikunta ja urheilu pop? Ei ainakaan jos katsoo suomalaisten laskevaa käyrää urheilumenestyksessä. Tai jos katsotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuloksia: ei-liikkuvien kansalaisten osuus kasvaa ja on nyt jo neljäsosa kansasta. THL:n mukaan kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista on ylipainoisia, ja tämäkin ikävä trendi vain vahvistuu.

Viesti on selvä: tässä liukuvien työaikojen ja ihmeellisen internetin maailmassa vaara piilee siinä, että ihminen ei ”ehdi” liikkua. Kyseessä on tietysti naurettava tekosyy.

Kysykäämme sitten, tehdäänkö suomalaisissa kaupungeissa riittävästi liikunnan ja urheilun eteen? Esimerkiksi Turussa suunnitellaan ratapihan alueelle uutta elämyskeskusta, jonka tavoitteena on houkutella ihmisiä liikkumaan. Lisäksi meillä on hyviä liikuntaan kannustavia puistoja, erityisesti Kupittaalla.

Mutta miten liikkumista voisi tukea kaupungin keskustassa? Turussakin voisi olla enemmän liikunnalle pyhitettyjä alueita tai venyttelytankoja Aurajoen varrella, missä merkittävä määrä lenkkeilijöitä käy päivittäin. Mitä olisi vaikkapa tanssia tangoa tai salsaa Vanhalle Suurtorille rakennetulla tanssilattialla?

Meidät on luotu liikkumaan, eikä istumaan paikoillaan.

Kun työni puolesta liikun paljon maail­man turuilla ja toreilla, olen selvästi huomannut, että edistyksellisissä kaupungeissa panostetaan nyt vahvasti liikuntaan. Ajatellaan, että viihtyvyys lisääntyy parhaiten sillä, että ihmisen liikkuvat kaupunkien keskustoissa autojen sijaan kävellen, hölkäten, polkupyöräillen ja erilaisten harrastusten merkeissä toisiaan tavaten.

Nyt olisi aika panostaa liikuntaan myös suomalaisissa kaupungeissa. Turussa hyvinvoinnin kasvattaminen on onneksi kaupungin strategisen kehittämisen kärjessä.

Muistakaa: meillä on edelleen paimentolaisen ruumis ja mieli, jotka tarvitsevat liikettä. Meidät on luotu liikkumaan, eikä istumaan paikoillaan. Ihmisen pitää satsata liikkumiseen, joka ainut päivä. Liikunta huolehtii ruumiista ja antaa mielelle virikkeitä. Tehkäämme kaikkemme, että Suomi heräisi tukemaan tätä.

Markku Wilenius

Markku Wilenius
Kirjoittaja on tulevaisuudentutkimuksen professori, joka johtaa Turun keskustan kehittämistä visioivaa työryhmää.