Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Loiset ja taudit vaikuttavat poliittiseen kantaamme

Keinot välttää taudinaiheuttajia liittyvät poliittisiin asenteisiin. Konservatiivisemmat ihmiset osoittavat liberaaleja ihmisiä enemmän vastenmielisyyttä sellaisiin asioihin, jotka altistavat mahdollisesti taudeille ja loisille kuin liberaalimmat ihmiset.

Evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta kuului kansainväliseen tutkijaryhmään, joka testasi kahta loisten välttämiseen sekä poliittisen kannan yhteyteen liittyvää hypoteesia eli olettamaa 30 eri maassa ja yli 11 500 ihmisellä. Toinen liittyi normien noudattamiseen, toinen muukalaisten varomiseen.

– Maiden välisessä vertailussa ilmeni, että maissa, joissa todennäköisyys lois- ja tartuntatauteihin oli suurempi, ihmiset noudattivat voimakkaammin perinteisiä normeja. Sen sijaan muukalaisvastaisuus ei ollut yhteydessä lois- ja tartuntatautien yleisyyteen, Rantala kertoo.

Tutkimuksen taustalla on havainto, että ne maat, joissa on suurempi riski sairastua tauteihin ja loisiin, ovat kulttuurisella tasolla autoritäärisempiä, uskonnollisempia, yhteisöllisempiä ja vähemmän avoimia uusille ideoille.