Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

Kansalaisten kerryttämä punkkipankki paljastanut puutiaisten kantamia taudinaiheuttajia

Turun yliopiston kansalaisilta saamat puutiaisnäytteet ovat paljastaneet arvokasta tietoa sekä tavallisen puutiaisen että taigapunkin kantamista taudinaiheuttajista.

2 000 puutiaisen molekyylibiologinen tutkiminen paljasti, että lähes joka viides puutiainen kantaa borrelioosia aiheuttavaa bakteeria. Puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa virusta kantaa 1,5 prosenttia puutiaisista. Sekä puutiaisia että puutiaisvälitteisiä sairauksia esiintyy koko maassa Etelä-Lappiin asti.

– Prosentuaalisia eroja eri alueiden välillä ei ollut, vaan borrelioosia aiheuttava bakteeri oli kohtuullisen yleinen kaikkialla, missä puutiaisia esiintyy. Toki puutiaismäärissä itsessään ja siten riskissä sairastua on valtavia alueellisia eroja, lääketieteen lisensiaatti ja tohtorikoulutettava Eeva Sajanti sanoo.

Turun yliopiston kesällä 2015 toteuttama puutiaisten valtakunnallinen yleisökeräys oli menestys. Turun yliopiston tutkijoille lähetettiin yhteensä 7 000 kirjettä eri puolilta maata. Näistä syntyi koko maailmassa ainutlaatuinen 20 000 puutiaisyksilön ”punkkipankki”-aineisto, jonka toteuttaminen vastaavalla kattavuudella olisi ollut tutkijavoimin mahdotonta.

– Kansalaisten avulla saimme mahtavan ”punkkipankki”-aineiston. Sen hyödyntäminen lääketieteellisiin ja biologisiin tutkimuksiin on vasta alussa. Monipuolinen puutiaistutkimus tulee jatkumaan Turun yliopistossa, kertoo dosentti Tero Klemola biologian laitokselta.