Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Kalastus pakottaa kalat yhteen muottiin

Tavanomaisesti kalastus poimii isot yksilöt pois kalakannasta. Tämä saattaa sukupolvien saatossa johtaa kalojen koon evolutiiviseen pienenemiseen, mutta tämän lisäksi kalastus uhkaa myös kalakantojen monimuotoisuutta. Turun yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että kookkaiden yksilöiden poistaminen muokkaa kaloista ikään kuin toistensa kopioita, mikä saattaa heikentää kalojen kykyä sopeutua ympäristön ja ilmaston muutoksiin.

Kalastus voi aiheuttaa perinnöllisiä muutoksia kalojen keskimääräisessä koossa, sillä alamittarajoitukset ohjaavat kalastuspaineen suurikokoisiin kaloihin. Esimerkiksi Saaristomerellä kuhat ovat pienentyneet, ja niiden sukukypsyys aikaistunut voimakkaan kalastuksen vuoksi.

– Kalojen koon pienenemisen lisäksi kalastuksella saattaa olla vaikutusta myös kalakannassa esiintyvään vaihteluun kasvussa ja koossa yksilöiden välillä. Tämän kaltaisen monimuotoisuuden säilyttäminen luonnossa on hyvin tärkeää, sillä se auttaa eläimiä sopeutumaan alati muuttuvaan ympäristöön, kertoo tutkijatohtori Silva Uusi-Heikkilä Turun yliopistosta.

Jos kaloille on tarjolla heikosti ravintoa, hitaasti kasvavat yksilöt selviytyvät paremmin, kun taas nopeasti kasvavat yksilöt nälkiintyvät.