Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Hengailevat nuoret kokevat aikuisten syrjivän heitä

Nuoret laajentavat oleilupiiriään 15 vuotta täytettyään ja viettävät aiempaa vähemmän aikaa kotiympäristössään. Kaupungilla, kahviloissa, ravintoloissa ja huoltoasemilla hengailu lisääntyy. Tohtorikoulutettava Sara Peltosen turkulaisnuorten parissa tekemä tutkimus kuitenkin paljastaa, että lähes puolet nuorista kokee, että aikuiset katsovat heidän oloaan pahalla silmällä ja jopa syrjivät nuoria. Nuorten kaipaavatkin nykyistä enemmän vapaita hengailupaikkoja sekä suvaitsevaisempaa asennetta aikuisilta.

– Nuoret käyttävät kaupunkia luovasti omiin tarkoituksiinsa, mikä saattaa välillä koetella sosiaalisia sääntöjä ja normeja, mutta tätä tulisi ymmärtää eikä sortua liikaan kontrollointiin. Nuorten tulee saada olla osa kaupunkia ja julkista tilaa, ja he tarvitsevat itsenäistä vapaa-aikaa ilman aikuisia, Peltonen toteaa.

Peltonen tutki nuorten tapaa käyttää kaupunkitiloja muun muassa nuorille suunnatulla kyselytutkimuksella.

– Jonkinlaista syrjintää tai paheksuntaa oli kokenut 42 prosenttia vastaajista. Syrjivinä tahoina mainittiin erityisesti vanhemmat ihmiset ja keski-ikäiset. Syrjintä näyttäytyi ulkonäön kommentoimisena, väheksymisenä ja halveksumisena, stereotypioina ja ennakkoluuloina nuoria kohtaan, rasismina, tuijottamisena ja pahoina katseina, jopa aggressiivisena käyttäytymisenä, Peltonen kertoo.