Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Avoimeen lähdekoodiin perustuva yhteistyö voi olla avain yrityksen menestykseen

Turun yliopistossa väittelevän Jose Teixeiran tutkimuksessa ilmeni, että yhteistyö kilpailijoiden välillä on luultua yleisempää avoimeen lähdekoodiin perustuvassa tutkimus- ja kehitystyössä. Yhteistyön myötä monimutkaisten teknologioiden kehittämisen riskit jakaantuvat useille yrityksille.

Teixeiran mukaan markkinoilla kilpailevien yritysten välinen yhteistyö on yleistä vapaaseen lähdekoodiin perustuvassa kehitystyössä eritoten tietotekniikan alalla. Esimerkiksi HTC, LG, Samsung, Acer, ZTE ja Huawei kehittävät yhdessä Googlen kanssa Androidin vapaan lähdekoodin ekosysteemiä.

– Myös autoteollisuudessa yhteistyö on luultua yleisempää. Tälläkin hetkellä BMW, Toyota, Nissan ja Honda kehittävät yhdessä itseään ajavia autoja mahdollistavaa teknologiaa, Teixeira kertoo.
Teixeiran mukaan nykyinen malli immateriaalioikeuksien vahtimiseen on riittämätön ja usein patentti voi olla yritykselle pikemminkin taakka kuin hyöty.

– Maailmalla monet merkittävätkin toimijat ovat tyytymättömiä nykyiseen lainsäädäntöön. Patentin merkitys on vähentynyt varsinkin ohjelmistopohjaisessa teknologiateollisuudessa. Elon Musk esimerkiksi on sanonut, että patentin saaminen on hyvä keino tulla haastetuksi oikeuteen, Teixeira sanoo.