Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Aurora-lehti on siirtynyt osoitteeseen www.utu.fi/aurora.
Tätä sivustoa ei enää päivitetä.

Lue Auroraa

5G haastaa tietoturvan

Turun yliopisto on mukana WIVE-toimialahankkeessa (WIreless for VErticals), jonka tavoitteena on kehittää konsepteja, mahdollistaa teknologioita ja testata uusia 5G:n tarjoamia palveluita erityisesti koneyhteyksien ja mediajakelun alueilla. Kyseessä on Nokia Bell Labsin johdolla muodostettu suomalaisten yritysten ja tutkimuslaitosten toimialaryhmittymä.

Seuraavan kymmenen vuoden kuluessa kymmenet miljardit verkkoon kytkeytyvät laitteet yhdistyvät älykkäiksi ja ohjelmoitaviksi järjestelmiksi, jotka parantavat ihmisten arkea monilla toimialoilla. Muutos vaikuttaa esimerkiksi liikenteeseen ja resurssien käyttöön, oppimiseen ja työhön sekä terveydenhoitoon ja hyvinvointiin tarjoamalla mittavia mahdollisuuksia. Samalla se lisää kapasiteettivaatimuksia verkoille.

Turun yliopisto tutkii ja kehittää WIVE-hankkeessa tietoturvan mahdollistavia teknologisia ratkaisuja.

– Massiivinen koneidenvälinen tiedonsiirto kasvattaa internet-liityntöjen ja siirrettävän tiedon määrän tietoverkoissa moninkertaiseksi. Tämä ei ainoastaan haasta tietoverkkojen siirtokapasiteettia, vaan se tuo verkkoon kokonaan uudenlaisia tietosisältöjä sekä valtavan määrän laskentakapasiteetiltaan ja suojaukseltaan erittäin heikkoja laitteita, mikä tekee riittävän tietoturvan ja tietosuojan rakentamisen äärimmäisen haastavaksi. Tämä aiheuttaa potentiaalisesti valtavan turvallisuusuhan IT-järjestelmille ja sitä kautta koko tietoyhteiskunnalle – ja ihmisten henkilökohtaiselle kyberturvallisuudelle, sanoo tietoliikennetekniikan professori Jouni Isoaho Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitokselta.