Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Varsinaissuomalaiset kuluttajat odottavat kalalta tuoreutta ja paikallisuutta

Saaristossa ja rannikolla kala mielletään lähiruokana, ilmenee Turun yliopiston Brahea-keskuksen laatimassa Varsinais-Suomen kalan kulutusta kartoittavassa selvityksessä. Matkailijat toivovat ravintoloilta ja kalakauppiailta kotimaista, paikallista ja mahdollisimman tuoretta kalaa. Osalle on tärkeää, onko kala villiä vai kasvatettua.

Kuluttajakyselyn mukaan lohen ja kirjolohen jälkeen syödyin kalalaji on paikallinen silakka. Myös mausteliemiin säilötyt silakat, nahaton silakkafilee ja savusilakka ovat kestosuosikkeja.

– Kalakauppiaiden mukaan kuluttajien tietoisuus särkikalojen ympäristöystävällisyydestä ei vielä näy ostokäyttäytymisessä. Kiinnostus kotimaisten kalatuotteiden tuotekehitykseen ja ympäristövastuullisuuteen näyttäisi kuitenkin kasvavan, toteaa projektipäällikkö Mervi Louhivaara Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.