Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Tutkimusmatkalla vuodesta 1994
Hae

Ruis ja ohra sisältävät lukuisia terveysvaikutteisia yhdisteitä – hyviä lähteitä esimerkiksi mämmi ja olut

Olut sisältää muiden viljatuotteiden lailla elimistölle hyvää tekeviä ainesosia. Juha-Matti Pihlava osoitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että ohran ja ohramallasoluiden hordatiinien kemiallinen monimuotoisuus on paljon luultua suurempaa. Lisäksi hän löysi vehnä- ja ruis-oluista bentsoksatsinoideja, joiden on todettu toimivan tiettyjä syöpätyyppejä vastaan.

Vehnä- ja ruisoluiden lisäksi hyviksi bentsoksatsinoidien lähteiksi osoittautuivat muun muassa ruisleivät, ruisnäkkileivät, luomumämmi sekä erikoisesti ruismallasjauho. Rukiista ja ruistuotteista löytyi myös laaja kirjo erilaisia flavonoideja, vaikkakin niiden pitoisuudet olivat marjoihin, hedelmiin ja vihanneksiin verrattuna alhaisia.

– Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi uudentyyppisten elintarvikkeiden kehittämisessä, Pihlava sanoo.